Zrejme v žiadnej inej miestnosti v bežnej domácnosti nenájdeme toľko rôzneho vybavenia ako v kuchyni. Pri jej zariaďovaní (obzvlášť, keď je to prvýkrát) sa potom ľahko stane, že sa na niečo zabudne.

Varenie a pečenie

Čo by teda v kuchyni nemalo chýbať? Nebudeme však hovoriť o samozrejmých veciach, akými sú základné spotrebiče, jedálenské stoly a stoličky (ak nie je v domácnosti samostatná jedáleň) a podobne.

Rovnako tak opomenieme to najzákladnejšie kuchynské vybavenie ako taniere, príbor, či hrnčeky s rôznou farebnou potlačou hrnčekov. Prejdeme si ale veci, ktoré sú tiež potrebné a je väčšia šanca, že niečo z nich pri nákupe kuchynského vybavenia zabudnete.

Začnime pri varení a pečení. Na začiatok sa hodí dvojica hrncov s objemom zhruba 2,5 – 3 litre a k nim menšia rajnica. Tiež by vám nemala chýbať panvica s priemerom 24 – 26 cm, ideálne hlbšia, ktorá má univerzálnejšie využitie. No a na to pečenie využijete tak plech a pekáč ako aj zapekaciu misu.

Nože a dosky na krájanie

Ďalej prejdeme k nožom. Tých je množstvo druhov, ale základ by mala tvoriť trojica pozostávajúca z jedného univerzálnejšieho noža (môžete si vybrať európsky, prípadne santoku), noža typu paring a tiež noža na pečivo.

Na nože nadviažeme doskami na krájanie. Tie je rovnako dobré mať tri: na mäso, na ovocie a zeleninu a tiež na pečivo. A vybrať si drevené alebo plastové? Ideálna je kombinácia, keďže každý z materiálov má svoje výhody.

Misky

V žiadnej kuchyni by nemala chýbať ani sada misiek. Na miešanie cesta a šalátov je potrebná väčšia a pár menších sa hodí na servírovanie pochutín, či rôznych dipov. Často sa využívajú najmä plastové misky, keďže sú ľahké a tiež misky z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sú trvácnejšie a aj vyzerajú lepšie, na čom vám môže záležať pri servírovaní.

Ostatné vybavenie

A čo ďalšie patrí k vybaveniu, ktoré by malo byť v každej kuchyni? Rozhodne sú to varešky a obracačky na manipuláciu s pripravovaným jedlom, valček, stierky a doska na cesto a tiež rôzne „drobnosti“ ako vývrtka, otvárač na konzervy, sitká, palička na mäso, krájač na vajíčka, či univerzálne štvorhranné strúhadlo.

Zdroj obrázka:

  • Autor: New Africa / Stock.adobe.com