Bohatazena.sk

Sám sebe pánom alebo ako zistíte, či ste už pripravení na štart vlastného podnikania?

Začiatok niečoho nového môže so sebou niesť radosť, ale aj strach a obavy z nepoznaného. Tieto dva protipóly tak môžu spôsobiť, že si nemusíte byť celkom istí tým, či už nastal správny čas na vstup do vlastného podnikania. Pravdou je, že neexistuje žiadny overený recept, ktorý by vám s istotou potvrdil, že teraz je správny čas na takúto zmenu.

Rozhodnutie o založení vlastného podnikania patrí do kategórie zásadných životných rozhodnutí a tak niet divu, že mnohí ľudia sa sami seba pýtajú, či sú už na takú zmenu pripravení. Univerzálna odpoveď na túto otázku bohužiaľ neexistuje, je totiž ukrytá v každom z nás. Ešte skôr, ako sa vydáte na cestu za vlastným biznisom, je dôležité zamyslieť sa nad niektorými otázkami a nájsť na ne odpovede ešte predtým, ako urobíte prvý veľký krok.

Faktom je, že zrejme nikdy nebudete natoľko skúsení a mať toľko kapitálu a iných prostriedkov, aby ste si povedali, že teraz je ideálny čas na začatie vlastného podnikania. Ak aj budete mať pocit, že všetky uvedené faktory hrajú vašu najobľúbenejšiu pieseň, vždy tu existuje šanca, že v podnikaní napokon neuspejete.

A aj napriek tomu, že s istotou nikdy neviete, či už prišiel ten správny čas, niektoré signály vám môžu napovedať, že ste už pripravení. Ak aj vy uvažujete o vstupe do vlastného podnikania a zbadáte na sebe nasledovné náznaky, je možné, že pre vás nastal alebo pomaly nastáva čas vkročiť do sveta biznisu.

Súčasné zamestnanie vás nenapĺňa

V každej práci i životnom období sa vyskytujú dobré aj zlé dni. Len preto, že práve teraz máte niekoľko zlých dní v zamestnaní, to však ešte nemusí znamenať, že jediným riešením je založenie vlastného podnikania. Ak však už dlhšiu dobu pociťujete, že ste v práci nenaplnení, a to aj počas dobrých dní. Možno je čas sa zamyslieť sa nad tým, či vaša cesta predsa len nevedie iným smerom.

Tí z vás, ktorí už aktívne uvažujú o podnikaní, vedia, že ich kroky sa skôr či neskôr vydajú na cestu tejto samostatnosti a zodpovednosti.

Mnohí ľudia sa často začínajú cítiť nenaplnení vtedy, keď nerobia to, čo by chceli robiť. Ak máte pocit, že vy ste tým človekom, ktorý má v hlave množstvo nápadov, chce viesť, je schopný organizovať si vlastný kalendár, delegovať úlohy na iných a robiť to, po čom túži, aj toto môže byť cesta, ktorá vás napokon privedie k vytvoreniu vlastnému biznisu.

Rozumiete podnikateľskému riziku

Nie je žiadnym tajomstvom, že podnikanie so sebou nesie riziko. Predtým, ako urobíte ďalší krok, je dobré urobiť si ešte jeden dôležitý prieskum. Zoberte si papier a pero a napíšte si zoznam pozitív a negatív, ktoré vám môže priniesť vlastné podnikanie.

Medzi zjavné riziká možno zaradiť napríklad možnosť stratiť investované peniaze, súčasnú prácu s pravidelným príjmom, vstup do potenciálnych právnych problémov a mnohé iné.

Podnikanie je náročné aj z pohľadu zodpovednosti, ktorú nesiete za seba i za ľudí, ktorých zamestnávate, dodávateľov a zákazníkov. Na druhej strane môžete získať slobodu, po ktorej ste vždy túžili, splniť si sny a naplniť váš život užitočnou prácou, ktorá vám prináša všetko, čo vám doposiaľ chýbalo.

Netreba však zabúdať ani to, že každý úspech je vydláždený množstvom malých neúspechov, pochybení a prešľapov, čo môže byť pre mnohých ľudí frustrujúce až do takej miery, že ich to úplne odradí od pôvodného cieľa. Celý tento proces je akousi skúškou ľudského charakteru, odvahy i vytrvalosti a mnohí to skutočne nedotiahnu až do zdarného konca. Aj s touto možnosťou tak treba počítať pred vstupom do vlastného podnikania.

Máte myšlienku, ktorou ste nadšení

Ak ste už vo fáze, kedy reálne uvažujete o vlastnom podnikaní, veľmi pravdepodobne máte myšlienku či dokonca viac nápadov, ktoré by ste chceli uviesť do života. Budete možno prekvapení, ale skutočná vášeň pre určitú ideu a nezlomné odhodlanie ju realizovať, niekedy dokáže skutočné zázraky.

Mnohí úspešní podnikatelia vybudovali svoj biznis tak, že do neho vložili vášeň a celé svoje srdce. Častokrát pritom ani neboli materiálne vybavenia a nemali žiadnu podporu svojho okolia. No sila ich presvedčenia a odhodlania im pomohla postaviť pevné základy svojho sna, na ktorých mohli neskôr vybudovať pevné a udržateľné stavby slúžiace nielen týmto, ale aj budúcim generáciám.

Podporný systém

Ešte predtým, ako sa rozhodnete stať sa podnikateľom, je dobré, keď máte okolo seba vytvorený podporný systém ľudí, ktorí vám pomáhajú. Len veľmi málo ľudí totiž ide do podnikania s tým, že sú na to sami. Môžete byť hlavou vášho biznisu. Ale aj napriek tomu budete často potrebovať spätnú väzbu a iný pohľad na veci, ktorý môže pochádzať od vašich priateľov, rodiny, mentorov či iných osôb, ktorým dôverujete. Tí vám pomôžu preniesť sa cez zložité rozhodnutia a možno aj zastaviť potenciálny pád.

Keď k tomu všetkému vyššie uvedenému pripočítate ešte obozretnosť a porozumenie podnikateľským rizikám. Začnete aj vy tušiť, že možno ste na začiatku novej a fantastickej etapy vášho života.

Možno pritom pocítite vzrušenie i obavy spojené s niečím novým a nepoznaným, čo v nás nesie prísľub niečoho, po čom ste už dlho túžili a viete, že nič správnejšie neexistuje.

Podnikanie je krásne, ale nie je to jednoduchá cesta a zrejme aj preto nie je určená pre každého. Ak cítite, že je to aj váš osud, treba počúvať intuíciu. Tá vám často otvorí dvere, o ktorých ste ani len netušili, že existujú a za ktorými sa môže nachádzať všetko, čo hľadáte.