Bohatazena.sk

Niekoľko zaujímavostí o strachu, ktoré nám pomáhajú pri rozhodovaní

Strach nie je naším nepriateľom. K úspešnému prežitiu potrebujeme aj strach, ktorý by však mal by dávkovaný v správnej forme a množstve. Pri zdolávaní každodenných prekážok v osobnom a profesionálnom živote potrebujeme zdravé množstvo strachu, ktorý nám pomáha v prevencii pred nebezpečnými situáciami. Kľúčom k úspechu je nájsť rovnováhu v tom, aby nás prirodzený strach príliš nezväzoval a neparalyzoval naše konanie takým spôsobom, že nás bude brzdiť v rozvoji.

Ako nezabiť svoje sny

Každý deň prijímame množstvo rôznych rozhodnutí, ktoré nám pomáhajú naplniť náš život radosťou a určitým zmyslom. Robíme to aj vtedy, keď si tieto skutočnosti v danej chvíli plne neuvedomujeme. Snažíme sa prežiť šťastný život, preto sa vo voľnom čase venujeme rôznym koníčkom. Zakladáme si rodiny, pričom sa z nás stávajú učitelia našich detí. Zakladáme podnikania, v rámci ktorých si plníme sny alebo sa venujeme iným činnostiam, pri ktorých sa snažíme uplatniť svoj potenciál. Mnohí z nás sa zatiaľ nenachádzajú v tomto bode, ale pri úprimnom pohľade do nášho vnútra zistíme, že po niečom takom určite túžime. Každému z nás však stoja na ceste iné prekážky, ktoré nás trápia s inou intenzitou. Väčšina z nás tak pociťuje strach, ktorý môže mať množstvo podôb. Od strachu zo zlyhania až po strach zo samotného úspechu, ktorý nám otvára dvere k nepoznanému a väčšej zodpovednosti. Ak nechceme zabiť naše sny, je dôležité uvedomiť si, kedy je tento strach naším dobrým priateľom a v ktorých situáciách nám zväzuje ruky natoľko, že sa už nedokážeme pohnúť smerom vpred.

Strach z nesprávneho rozhodnutia

Mnohí z nás dlho prešľapujú na jednom mieste, pretože majú strach z prijatia nesprávneho rozhodnutia. V skutočnosti však neexistujú správne alebo nesprávne rozhodnutia, sú len také, ktoré nám ukazujú určitý smer. Je dôležité byť vnímavý voči znameniam, ktoré nás upozorňujú na to, či sme sa vydali správnym smerom. Ak počas zvolenej cesty zistíme, že nejdeme tam, kam sme chceli, môžeme sa vrátiť na poslednú križovatku a skúsiť inú cestu. Môžeme tiež otvoriť mapu a skúsiť smer, o ktorom sme pôvodne pochybovali. Pri takom množstve rozhodnutí, aké prijímame každý deň, je niekedy skutočne ťažké venovať sa podrobne každému z nich. Je však dôležité analyzovať aspoň prioritné rozhodnutia, pretože na ne nadväzujú aj mnohé ďalšie. Ak máme pocit, že sme sa nerozhodli správne, alebo nám to naznačujú určité externé okolnosti, vždy môžeme urobiť nové rozhodnutie, ktoré nám pomôže napraviť situáciu, s ktorou nie sme spokojní.

Strach a skúsenosť idú ruka ruke

Stačí, keď si spomenieme na rôzne udalosti, ktoré sme zažili po prvýkrát a hneď pritom môžeme pocítiť úzkosť a zovretie v hrdle, ktoré nás sprevádzalo týmito skúsenosťami. Aj keď sa neskôr tieto pocity vytratili a premenili na krajšie, stále si ich môžeme vybavovať v podobných situáciách aj v súčasnosti. Stačí si len spomenúť na náročný pracovný pohovor, prvé stretnutie s klientom, novým šéfom alebo rozhodnutie o prvej investícii či akékoľvek iné zásadné rozhodnutie týkajúcich sa našich detí, blízkych, partnerov a hneď sa nám vynára neistota, ktorá bola spojená s týmito situáciami. Zároveň nás pritom často brdzí fakt, že tieto situácie nedokážeme vopred dostatočne kontrolovať. Dobrou správou však je, že po ich zvládnutí sa stávame istejšími a opadá aj strach z toho, že tieto situácie nedokážeme kontrolovať. Vieme, že sme ich zvládli a ak sa objavia znovu, budeme už lepšie pripravení. Obozretnosť je vždy dôležitá, ale tiež jej treba nastaviť zdravé hranice.

Keď strach inšpiruje

Vytvoriť si určitý plán a položiť ho na papier je užitočný a efektívny nástroj nielen v podnikaní. Keď si nie sme istí tým, čo v skutočnosti chceme a po čom túžime, čo je pre nás to pravé, je vždy dobré napísať si PRE a PROTI na papier. Technika „čierne na bielom“ (ako ju volám ja) je stará ako ľudstvo samé a ešte nikdy ma nesklamala. Táto stratégia nám vždy pomôže jasnejšie vidieť, kde sa aktuálne nachádzame. K tomu ešte pridávam pravidlo „ráno je múdrejšie večera“ a odporučenie urobiť dva zoznamy – jeden ráno a jeden večer, potom počkať jeden deň a znovu si ich detailne prejsť. Ak si aj po tomto postupe stále nie sme istí, či máme prijať určité rozhodnutie a máme ešte čas, odporúčam študovať a hľadať informácie podporujúce PRE aj PROTI z pripravených zoznamov. Za naším otáľaním je väčšinou strach z prijatia nesprávneho rozhodnutia, prípadne aj reálny nedostatok relevantných informácií podporujúcich jeden či druhý záver. Týmto spôsobom nás tak strach inšpiruje a motivuje získavať nové informácie. Niekedy tak zistíme, že inštinktívne hľadáme údaje podporujúce viac tvrdenia PRE alebo PROTI. Aj to nám už veľa prezradí o tom, ku ktorému rozhodnutiu skutočne inklinujeme.

Ak chceme vyťažiť z nášho strachu čo najviac a zachovať pritom rovnováhu, môžeme si pripraviť „akčný plán boja“ so strachom. Bude zahŕňať podrobný popis problému, vzniknutej situácie, ako aj zoznam potenciálnych riešení vychádzajúcich tvrdení PRE a PROTI. Môžeme k nemu pridať aj potenciálne výnosy, stratégiu a čokoľvek, čo nás inšpiruje a pomôže nám rozhodnúť sa tak, aby sme s tým boli čo najviac spokojní. Pri prechádzaní takto pripraveného plánu možno zistíme, že situáciu máme viac pod kontrolou, ako sme si pôvodne mysleli. Tak odpadne aj úzkosť. Zhromažďovanie čo najväčšieho množstvo informácií je skvelým základom pre akékoľvek životné rozhodnutie. Strach je naším priateľom, keď ho udržíme v určitom limite a naučíme sa s ním spolupracovať. Trpezlivosť je verným spoločníkom múdrosti a skúsenosti a platí to aj v prípade práce so strachom. Celý náš život je cesta, na ktorej sa učíme, ktorým smerom sa vydať, každá skúsenosť nás o niečo obohatí a treba si pritom dopriať čas.